Blue Union Belgrade

Forum navijača OFK Beograda
It is currently Wed Mar 20, 2019 9:05 am
ofkmru

All times are UTC + 1 hour


UPRAVA NAPOLJE! UPRAVA NAPOLJE! UPRAVA NAPOLJE PROGLAS >>>


Post new topic Reply to topic  [ 100 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Next
Author Message
PostPosted: Fri Dec 23, 2005 4:07 pm 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
Predlog Zakona o sportu naći će se u četvrtak na dnevnom redu Vlade Republike Srbije. Ukoliko ga Vlada usvoji biće upućen Narodnoj skupštini i očekuje se da se na dnevnom redu Narodne skupštine nađe na prolećnom zasedanju koje počinje 1. aprila.
Sva nadležna ministarstva Vlade su dala saglasnost na predlog zakona, a on ima podršku najvećeg dela sportskih saveza, klubova i Olimpijskog komiteta.
Za ovaj Zakon velike zasluge ima ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović, jer je prema prvim ocenama, ovaj Zakon je jedan od najmodernijih u Evropi i sadrži u sebi sve dobre primere i iskustva ostalih sličnih zakona koji regulišu odnose u Sportu u Evropi.
Velike novine su predviđene u pravima i obavezama sportista. Sportisti će u Srbiji ubuduće imati mnogo veću zaštitu. Ona se ogleda u tome što će imati mogućnost da zaključuju kolektivne ugovore sa nadležnom sportskom asocijacijom poput NBA košarkaških igrača, da će svi ugovori klubova sa sportistima morati da budu registrovani u nadležnom savezu, da će klubovi morati da ih osiguraju čime će biti obezbeđeni u slučaju povreda i da će svaki igrač u Srbiji morati dva puta godišnje da bude zdravstveno pregledan u nadležnom zdravstvenim institucijama koje će mu davati potvrdu da može da se takmiči.
Kod plaćanja sportista usvojen je „španski model“ plaćanja koji predviđa obavezu da svi sportisti budu zaposleni u klubovima i da im se plaća zdravstveno i penziono osiguranje kao i drugi deo nadoknade kao što su naknade za zaključenje ugovora, naknade za korišćenje lika i dela, najnada za sportske uspehe koji neće imati karakter zarade i oporezivaće se posebnom nižom stopom poreza. To će omogućiti legalizaciju dosadašnjih „crnih tokova“ novca u sportu.
Najinteresantniji članovi Predloga Zakona o Sportu
Članom 22, prvi put je uvedeno da sportska organizacija može da bude privredno udruženje čime je omogućena privatizacija postojećih i osnivanje novih privatnih klubova.
Najveći deo Zakona je posvećen sportskim udruženjima od 22-85 člana (53 članova) i to su sportske organizacije kao udruženja gradjana i pretpostavka je da će većina njih to i ostati.
Privatizacija postojećih sportskih organizacija je napravljena u skladu sa onim što se dešava na zapadu, precizno je uradjena i predvidjena je članovima od 85-89. Zakona.
Svaki klub sam bira da li će ostati udruženje gradjana ili će se privatizovati. Rad sportske organizacije kao privrednog društva je regulisan članovima od 98-102 i tu ima zaista mnogo novina kao što su da "sportsku organizaciju kao privredno društvo mogu da osnuju domaća i strana lica"
(član 98) kaže da je početni kapital za osnivanje takvog sportskog privrednog društva 25 000 evra (čl. 98), članom 99 je regulisano da se takva organizacija mora prevashodno baviti sportskim aktivnostima (nije moguće osnovati klub a potom se baviti pretežno trgovinom), da se iz naziva organizacije mora jasno viudeti da je u pitanju sportski klub i da najmanje 80 odsto zarade MORA DA BUDE REINVESTIRANO U SPORT.
Članom 100. je predvidjeno da isto lice ili više povezanih lica u smislu zakona kojim se uredjuje rad privrednih društava (Zakon o preduzećima odnosno Zakon o hartijama od vrednosti uredjuju šta su povezana lica kao što su bračni drugovi, rodjaci...) ne mogu da budu vlasnici akcija u više klubova koji se takmiče u istom rangu takmičenja, akcije u klubovima ne mogu da imaju menadžeri, sudije i treneri odnosno imenovana i postavljena lica u nadležnim savezima...
Članom 110. uredjen je rad Olimpijskog komiteta, članovima od 112-117 predvidjeni su uslovi da neko napravi sportski centar a članom 117 - 119 je uredjuje rad Republičkog zavoda za sport (to je sada ona ruševina u Košutnjaku) koje postaje centralna republička sportska institucija. Članovima 120-123 je predvidjeno osnivanje predstavništava stranih sportskih oprganizacija na teritoriji Srbije što do sada nije bio slučaj. Članovima od 123-126 predvidjena je nacionalna kategorizacija u sportu. Članovim od 127-138 predvidjeno je kako se organizuju sportske priredbe a članovima od 138-140 školski sport.
Od 140-146. člana je uredjen rad sportskih objekata po
prvi put. član 140 kaže šta sve mora da ima sportski objekat, a članom 141 je predvidjena obaveza jedinica lokalne samouprave da prostornmim i urbanističkim planovima na odredjen broj stanovnika i zgrada PREDVIDE izgradnju sportskog objekta.
Članovima od 155-172 uvedena je kategorija NACIONALNOG OPŠTEG INTERESA U SPORTU.
Članom 156 uvedena je nacionalna sportska nagrada PO PPRVI
PUT U ISTORIJI SRBIJE, a uvodi se i obaveza da država sportistima za osvojene olimpijske medalje siplati 400 000 evra za zlato, 350 000 evra za srebro i 300 000 za bronzu s tim što osvojene olimpijske medalja u pojedinačnim sportovima su 10 odsto od te sume.
Članom 157 je predvidjen nov način podele sredstava u sportu. Naime kada se usvoji budžet Rep. Srbije, Ministarstvo prosvete i sporta u roku od šest nedelja raspisuje javni konkurs na koji se prijavljuju sportski klubovi, pojedinici, asocijacije i PODNOSE PROGRAME A MINISTARSTVO FINANSIRA PROGRAME Neće više biti korisnika koji su svake godina na budžetu, a programe mora da podnosi i Olimpijski komitet.
Članom 178. je predvidjeno da se napravi Nacionalni program razvoja sporta.
_

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Last edited by Booze Brothers on Thu Mar 23, 2006 3:35 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Fri Dec 23, 2005 4:08 pm 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
Zakon na Vladi 29. decembra

Ministarstvo prosvete i sporta Srbije saopštilo je u četvrtak da će Predlog zakona o sportu biti vraćen na doradu detalja i biti usvojen na narednoj sednici Vlade, 29. decembra.
"Iako je na današnjoj sednici Vlade Predlog zakona o sportu dobio podršku, zbog usaglašavanja sa drugim zakonskim propisima i dodatne tehničko-pravne redakcije teksta, biće usvojen na narednoj sednici Vlade", navodi se u kratkom saopštenju.
Očekuje se da će se predlog tog zakona naći na dnevnom redu Skupstine Srbije na prolećnom zasedanju, koje počinje 1. aprila.
Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović nema ništa protiv mogućnosti da stranci postanu vlasnici klubova u Srbiji.
„Možda će neki novi Roman Abramovič da dođe i uloži u neki od naših klubova. Pa, što da ne? U našim klubovima imamo već strance trenere, imamo strance igrače, zašto ne bismo imali i strane gazde? Me mora neko bogat baš kao Abramovič, ali sličan“.
Privatizacija će se odvijati bukvalno na isti način kao i kada se prodaje bilo kakvo drugo preduzeće. Na tenderu bi bilo ponuđeno 70 procenata akcija privatnom ulagaču, dok bi zaposleni u klubu dobili 30 posto vlasništva, kroz besplatne akcije. Najveći deo novca dobijenog od prodaje koristio bi se za finansiranje bazičnih sportova – atletike, plivanja i gimnastike – koji ne mogu da donesu profit.
„A sa druge strane, to će i za državu biti dobro u situaciji kada prolazi kroz bolnu tranziciju“, dodao je Vuksanović.
Vlada traži da, pre nego što prosledi zakon u parlament, ministarstvo prosvete i sporta uskladi njegove odredbe sa drugim važećim aktima, kako ne bi došlo do pravnih nedoumica, jer sa više od 200 članova Zakon reguliše čitav sportski život od državnih nagrada za olimpijce, do regulisanja penzionog i socijalnog osiguranja sportista.

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 27, 2005 1:51 am 
Mogli bi malo da analiziramo sta se sve dogadja u poslednje vreme a vezano je za ovu privatizaciju...
Kod nas se najvise spominje Milija Babovic...jedino sto znamo o njemu ( pord toga sto je bio kidnapovan) je da je jos pre par godina on trebao da bude glavni sponzor OFKB...kako da se odjednom on vraca?
Ne verujem da je njegov sin razlog...
Nemam nista protiv njega, ali me malo plasi sta ce se desavati sa nasim klubom kada predje u njihove ruke...
Da li ce biti bolje...

Sta mislite o tome?


Top
  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 27, 2005 2:41 am 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
jebiga to je onda pitanje shta ce se deshavati sa celom drzavom jer se ide na to da se shto vishe stvari privatizuje...
jedno je sigurno a to je da ovo stanje u fudbalu sada nije dobro...kome je dobro stvarno ga ne razumem...svi znamo da su klubovi vec privatizovani ali 'ajde neka to bude javno...
sada da li moze biti gore posle privatizacije...ne znam...
a za Babovica kao shto sam vec napisao njegovu buducnost kako je izjavio medijima vidi samo u partizanu...
mislim da ta privatizacija nece jednako uticati na klubove...nemogu Ofka i palilulac da se porede...ako palilulac propadne teshko da ce naci drugog poslodavca dok je sa nama malo drugachija pricha...

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 27, 2005 11:46 am 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
Evo sloba fuxa opet nesto pametuje...cela vest mi je nedostupna...


Po novom zakonu: klubovi ne moraju da se privatizuju
27.12.05. 09:30

Ministar prosvete i sporta u Vladi Republike Srbije Slobodan Vuksanović izjavio je da će Nacrt zakona o sportu biti usvojen na sednici Vlade Srbije koja će biti odr?ana 29. decembra, a potom prosleđen parlamentu na usvajanje.
Pročitajte celu vest

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 27, 2005 7:49 pm 
Offline
sasvim,potpuno sasvim najbolji dasa...
User avatar

Joined: Sun Sep 18, 2005 1:22 pm
Posts: 1162
...ja sam opet cuo glasine o Miliji Babovicu kao ulagacu o OFK Beograd...we'll see....


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 28, 2005 4:35 pm 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
U Vladi Srbije predstavljen Nacrt zakona o sportu
Klubovi tajkunima!

Nacrtom novog Zakona o sportu - koji bi, kako je najavio ministar prosvete Slobodan Vuksanović, posle usvajanja na sednici Vlade , trebalo da se početkom iduće godine pojavi pred poslanicima Skup?tine Srbije - predviđena je mogućnost da klubovi i druge sportske organizacije izvr?e privatizaciju, odnosno postanu privredna dru?tva.

Proces privatizacije, međutim, nije obavezan, po?to je zakonodavac sada?njim klubovima ostavio mogućnost da zadr?e dosada?nji stastus udru?enja građana ili putem tendera ili aukcije postanu privredna dru?tva.

Profesor dr Nenad Đurđević, jedan od eksperata, koji su učestvovali u izradi nacrta ovog zakona, ističe kako će prvih mesec dana, posle usvajanja zakona, biti ključan period za status klubova.
- U roku od mesec dana po dono?enju zakona klubovi će imati mogućnost da pokrenu postupak privatizacije. Prodaja če se vr?iti javnim tenderom ili aukcijom. Ako se neki, klub, uzmimo za primer OFK Beograd, bude privatizovao, onda će taj proces obuhvatiti njegovu celokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu, uključujući i stadion - nagla?ava Đurđević.

Ne?to drugačiji modaliteti predviđeni su za one klubove i saveze koji nameravaju da zadr?e dosada?nji status.
- Ukoliko klub odluči da zadr?i status udru?enja građana, njegove nepokretnosti će postati dr?avna imovina, na koju će pravo kori?tenja imati op?tina. Ona će, međutim, biti du?na da klubu omogući da te nepokretnosti uzme u zakup. Izuzetno će nepokretnosti na koje pravo kori?ćenja imaju nacionalni sportski savezi, odnosno savezi SCG, postati dr?avna svojina Republike Srbije, koja će ih, bez naknade i na neodređeno vreme, dati na kori?ćenje savezima.

Đurđević je saop?tio da je dr?ava imajući u vidu moguću zainteresovanost ?tajkuna? da pokupuju najatraktivnije sportske klubove, u zakon ugradila određene za?titne mehanizme.
- Svaki biznis je rizik i mi ne mo?emo sprečiti da, u slučaju lo?e poslovne politike klub upadne u dugove ali smo ugradili u zakon, određene za?titne mehanizme koji trebaju da spreče manipulacije i sukob interesa. Tako privatizovani klub neće biti u mogućnosti da promeni svoju delatnost, niti će namena kori?ćenja sportskog objekta moći da se izmeni, bez obzira na moguće ?elje novog vlasnika. Vlasnik, takođe, na kraju godine neće moći da podeli svu dobit, već će 80 odsto dobiti morati da vrati u klub. Predvideli smo i novu instituaciju - sportske inspektore, koji će imati ovla?ćenja da privremeno zabrane rad klubova, dok se ne otklone uočeni propusti - zaključuje Đurđević.

Zanimljivo je, međutim, da kazne predviđene za kr?enje ovog zakona potpadaju u kategoriju prekr?ajnih, za koje će krivci izdvajati samo novčana sredstva. Indikativno je, takođe, da, prema nacrtu zakona, klub, pored vlasnika kladionica, neće moći da kupe lica koji imaju akcije ili udela u nekoj sportskoj organizaciji iste grane sporta, kao i oni čiji poslovi mogu da neposredno utiču na takmičenje, ?to, svakako, otvara mogućnost za ?iroka tumačenja ove odredbe.

Blic

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Mar 12, 2006 9:26 pm 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
Predsednik Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Tomislav Karadžić izjavio je da bi, u slučaju da ne bude usvojen Zakon o sportu i omogućena privatizacija klubova, iduće godine Srbija mogla da ostane bez fudbala.

On je u intervjuu za današnju 'Politiku' rekao da se o takvom potezu razmišlja, jer je privatizacija u sportu neophodna, a klubovi ne mogu sami da se izdržavaju. 'Zato razmišljamo da fudbal stane u Srbiji, a kad se dogovorimo sa ostalim savezima, da zaustavimo celokupan sport u zemlji. Postalo je besmisleno da se na ovu temu razgovara s pojedinim ljudima u ministarstvima', rekao je Karadžić.

Predsednik FS SCG je dodao da 'ima saznanja' da se Zakon o sportu skraćuje i da se njime manipuliše. 'Zakon je odavno u Skupštini Srbije, ali ne samo da se ne stavlja na dnevni red, već se, koliko sam obavešten, skraćuje. Postoji inicijativa da se iz tog zakona izbriše odeljak o privatizaciji. Stičemo utisak da se tim zakonom manipuliše i da se kroji prema mogućim kupcima, a ne prema potrebama sporta', rekao je Karadžić.

On je najavio da će zatražiti formiranje Ministarstva sporta. 'Mi smo jedina zemlja koja nema Ministarstvo sporta. Slobodan Vuksanović je ministar prosvete i sporta, ali u sportu ga još niko čestito nije ni video.On uopšte ne učestvuje u rešavanju problema u sportu. To pitanja mora da se reši na sledećim parlamentarnim izborima', izjavio je Karadžić.

On je dodao i da će, u slučaju da se na majskom referendumu građani Crne Gore odluče za nezavisnost, mesto crnogorskih timova u Prvoj ligi zauzeti klubovi delegirani iz fudbalskih centara Srbije. 'Biće to prvi korak ka decentralizaciji fudbala u Srbiji i najava, moguće je, administrativnih mera po kojima Beograd ne bi mogao da dobije više od nekoliko klubova u Prvoj ligi', rekao je Karadžić.

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Mar 12, 2006 10:54 pm 
Ja licno za ovog Karadzica mislim da je kreten...

Quote:
On je dodao i da će, u slučaju da se na majskom referendumu građani Crne Gore odluče za nezavisnost, mesto crnogorskih timova u Prvoj ligi zauzeti klubovi delegirani iz fudbalskih centara Srbije. 'Biće to prvi korak ka decentralizaciji fudbala u Srbiji i najava, moguće je, administrativnih mera po kojima Beograd ne bi mogao da dobije više od nekoliko klubova u Prvoj ligi', rekao je Karadžić.


Ali ovo je pametno...


Top
  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 13, 2006 12:14 am 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
...da ,ali se ipak nadam da do toga nece doci(mislim na CG)...
odmah bi uveo pravilo da u prvoj ligi moze max da igra 3-4 kluba iz prestonice...

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 13, 2006 10:40 am 
Offline
alkoholni obrok
User avatar

Joined: Sat Oct 01, 2005 9:42 pm
Posts: 3774
Location: small part of Belgrade
Ko prezivi pricace

_________________
Potrcao je u susret tramvaju. Tramvaj ga nije prepoznao.

http://www.slobodanavijacima.com/wp-content/uploads/Pravda/slides/16770949095606143511872.jpg


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 13, 2006 2:55 pm 
Offline
sasvim,potpuno sasvim najbolji dasa...
User avatar

Joined: Sun Sep 18, 2005 1:22 pm
Posts: 1162
...jbm li im bre mamu politicarsku...glupi sloba fuksa...

_________________
Ljudi cim nas vide odma znaju da smo gospoda


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Thu Mar 23, 2006 2:11 am 
Offline
junior
junior
User avatar

Joined: Mon Sep 05, 2005 7:14 pm
Posts: 181
Location: Senjak
Ma super to nam treba samo 3 kluba iz glavnog grada!Tako je!

_________________
ROxaNE you don't have to put on a red light!!!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 07, 2006 1:52 am 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
odgovor Zvezdana Terzica novinaru politike iz jucerasnjeg intervjua...

Pitanje: Iz zakona o sportu iskljucena je privatizacija. Zasto?
Terzic: Zakon jos nije usvojen a najvazniji deo se iskljucuje.Sve su to interesi pojedinaca u ime licne koristi ili u ime klubova, svejedno. A najistaknutiji svetski ekonomisti tvrde da je bolja i najgora privatizacija nego dustvena imovina. Zbog takvog odnosa prema privatizaciji u sportu nama propadaju stadioni i sve oko njih, jer su drzavni a drzava u njih nista ne ulaze...

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Nov 05, 2006 8:08 pm 
Offline
glavni internet kezualac Srbije...
User avatar

Joined: Wed Sep 07, 2005 3:40 pm
Posts: 36043
Location: Singidunum 44°48'51.26"N / 20°29'52.15"E
http://www.fss.org.yu/zakoni.html

_________________
'63. OFK Beograd-Juventus 2-1
Image
Ofka till I die
Nezvanični sajt OFK Beograda
Sačuvajmo Omladinski stadion!


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 100 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group